İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası Başkanı, İsrail – İran Gerginliğinin Lojistik Faaliyetlere Etkilerini Değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısı sonrasında ortaya çıkan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde önemli olumsuz etkilere neden olduğunu belirtti.

Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve İsrail’in hava sahalarının kapatılmasının bölgedeki hava trafiğini büyük ölçüde aksattığını ve uluslararası taşımacılıkta ciddi gecikmelere yol açtığını kaydetti.

Başkan Avdagiç, Hürmüz Boğazı’nın dünya petrol ihracatının önemli bir kısmını gerçekleştirdiği vurgulayarak, “Dünya petrol ihracatının yüzde 20’sinden fazlasını Hürmüz Boğazı yapmaktadır. Bazı zamanlarda bu oran yüzde 25’e dahi çıkabilmektedir. Doğal gaz ihracatı açısından da büyük bir geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı’nın kapatılması önemli sonuçlar doğurabilir.” ifadelerini kullandı.

Lojistik Sektörü ve Senaryolar

Avdagiç, bölgede mal ihracatının, doğal gaz ve petrol ihracatının ve insan trafiğinin farklı bir döneme girdiğine işaret ederek üç farklı senaryoyu gündeme getirdi. Bunlar arasında Trump’ın yaklaşımının önemine vurgu yaparak, sürecin kısa sürede çözüm bulabileceği en iyi senaryonun ABD Başkanı’nın tutumuna bağlı olduğunu belirtti.

İkinci senaryonun sürecin uzamasını ve dengelenmesini işaret ettiğini ifade eden Avdagiç, üçüncü ve en kötü senaryonun ise Hürmüz Boğazı’nın tamamen kapanması durumunu ve petrol fiyatlarının ciddi şekilde artabileceği riskini içerdiğini açıkladı.

İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilere de değinerek, bölgedeki gelişmelerin Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğini ve lojistik faaliyetler üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu dile getirdi.

“30 Yılı Aşkın Bir Süreç Devam Ediyor”

Avdagiç, uluslararası korumacılığın artış göstermeye başladığına dikkat çekerek Gümrük Birliği’nin Türk ihracatçılar için oluşturduğu dezavantajlara değindi. Bu bağlamda, Türkiye’nin rekabet edebilir pazarlara erişimini sağlamak adına Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle Türkiye’nin uluslararası ticaretteki konumunu güçlendirmek adına korumacılık politikalarının takip edildiğini ifade eden Avdagiç, Türkiye’nin daha istikrarlı ve rekabetçi bir pazar üzerinde hareket etmesinin önemini vurguladı.

Akaryakıta Gelen Zam Haberleri

Son günlerde benzine ve motorine yapılan zamların ardı arkası kesilmiyor. İstanbul’da bir hafta içerisinde benzine 3 lira, motorine ise 5 lira zam geldi. Bugün alınan yeni zamlarla birlikte akaryakıt fiyatları adeta tavan yaptı.

Related Posts

Plansız ekilen alan karpuzu vurdu

Başta Çukurova olmak üzere bölgede talebin üzerindeki karpuz üretimi, karpuzda fiyatı hızlı düşürüyor. Tarlada 2 liraya kadar düşen fiyat nedeniyle çiftçi ürünü toplamıyor; özellikle nakliye bedelleriyle büyük şehirlerde ise karpuz tezgahta 10-14 lira arasında fiyatlara satılıyor.

Bazı sanayi ürünleri ithalatı için tarife kontenjanı belirlendi

Bazı fermuar aksamları ve kimyasalların ithalatında tarife kontenjanı uygulanması kararlaştırıldı.

Altın haftaya sakin başladı

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekildi

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, “mevcut ekonomik koşullar” nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurdu.

Çin’in en zengini oldu! Borsada hisseleri tavan yaptı

Dev teknoloji şirketi Xiaomi borsada rekor kırdı. Kurucusu, Çin’in en zengin kişisi oldu.

Spor giyim devi üretimi Çin’den kaydırıyor: Fiyat artışları kapıda!

Spor giyim devi üretimi Çin’den kaydırıyor: Fiyat artışları kapıda!