Aydınlık manşet yaptı: NATO’ya karşı Türk paktı

20 Temmuz Mutlu Barış Harekatının 50. yıl dönümü için hazırlıklar tamamlandı. Coşkulu kutlamalar öncesi KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Ulusal Kanal’a konuştu. Töre, “Yeni yüzyıl Türk Paktı yüzyılı olacaktır. Nasıl NATO Paktı var Türk Paktı da olacaktır.” dedi.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Adnan Türkkan ile Gün Ortası Programı sunucusu Yeşim Eryılmaz’ı kabul etti. Töre, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapmasında etkinlikleri takip etmek için KKTC’ye gelen ikiliyi Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu’nda ağırladı.

ULUSAL KANAL’A TEŞEKKÜR

Başkan Töre, Ulusal Kanal’a Kıbrıs davasına verdiği destekten dolayı teşekkür etti, yayınlarını ilgiyle takip ettiğini kaydetti. Geçen aylar içerisinde Ulusal Kanal’ın İstanbul’dan bulunan stüdyolarında canlı yayına katıldığını anımsatan Töre, Anavatan Türkiye’de bulunan kanalların Milli Dava Kıbrıs’a sahip çıkmasının ve Anadolu halkının bilgilendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

ÜSLER KURULABİLİR

Türk ordusunun KKTC’deki varlığının artırılması gerektiğini söyleyen Töre, deniz ve hava üslerinin kurulabileceğine işaret etti:

“Rum Yunan ikilisi ciddi hazırlık yapıyor. Güneyde bıraktığımız bir deniz üssü kullanıyorlar. AB ve Amerika bu üssü onaylamışlar. AB üyeleri de askeri deniz üssünden faydalanacak. Bize örnek olamazlar. Bizim gücümüz Anavatan Türkiye ve Türk ordusudur. Yaşasın 20 Temmuz, yaşasın Türk dünyası…”

KKTC Türk ordusunun istihbarat, lojistik ve istihbarat yönünden daha güçlü olması beklentisini dile getiren Zorlu, “Geçitkale daha savaşa hazır hale getirilmeli.” dedi. Töre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın NATO zirvesi öncesi yaptığı açıklamada; KKTC’yi Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci değil doğal üye olarak gördüğünü söylediği hatırlattı. “Bu destekten dolayı teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

HIZLI HAREKET ETMELİYİZ
Gelecek 50 yılda KKTC’nin durumunun ne olacağının sorulması üzerine Töre, “KKTC payidar kalacak. Türkiye daha da güçlü hale gelecek. Daha güçlü bir Türk paktı… Yeni yüzyıl Türk Paktı yüzyılı olacaktır. Nasıl NATO Paktı var Türk Paktı da olacaktır. Bir noktaya gelindi… Alfabe birliği noktasında konuşmalar ve olumlu yaklaşımlar var. Fikirde ve işte birlik noktasında hızlı hareket etmeliyiz.” çağrısında bulundu.

AZERBAYCAN DA KUTLAMALARA GELECEK
Azerbaycan’ın 50. yıl kutlamalarına dostluk grubu ile katılacağını hatırlatan Töre,
“Daha yakın ilişkiler kurarak; hem ticari hem ekonomik hem de askeri yönden güçlenmeliyiz. Azerbaycan heyetinin gelmesi ve bizim gitmemiz… Gittiğimde gördüm, Kafkaslar tamamen bir Türk yurdu. Birlikte coşkuyla 50. yılı kutlayacağız.” dedi.

TSK’DAN GÖVDE GÖSTERİSİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü kapsamında özel hazırlık yaptı.
Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü kapsamında, TSK tarafından resmi törenler, anma yürüyüşleri ve şehitlik ziyaretlerinin yer aldığı birçok etkinlik düzenlenecek.

Etkinliklerde, TCG Anadolu gemisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) liman ziyareti yapacak ve 50. yıl anısına 50 gemi ile denizde geçit töreni icra edilecek. Geçit töreninde 2 Bayraktar AKINCI TİHA ile 4 F-16 savaş uçağı da yer alacak. Türk Yıldızları Akrobasi Timi gösterisinin yanı sıra etkinliklerde, 50 pare top atışı, bando ve mehteran birliği ile ünlü sanatçıların katılımıyla konserler, Mutlu Barış Harekatı Semineri, konferansı, sempozyumu, makale yarışması, spor müsabakaları, ağaç dikimi, belgesel ve film gösterimleri ve kardeş ülke etkinlikleri başta olmak üzere birçok anlamlı ve özel faaliyet gerçekleştirilecek. Ayrıca, 50’nci yıla özel anı pulu ve madeni para basımı yapılacak. – UTKU ŞİMŞEK/GÖKSEL YILDIRIM – AA
ÖZEL BELGESEL
Milli Savunma Bakanlığınca (MSB), Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü kapsamında belgesel hazırlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs adasının tarihiyle başlayan belgeselde, Osmanlı döneminde adadaki Türklerin ve Rumların barış içinde yaşadığı aktarılırken, İngiltere’nin adayı ilhak etmesinden sonra ise yaşanan çatışmalar detaylı şekilde anlatılıyor. Kıbrıs adasının hiçbir zaman Yunan idaresinde olmadığına vurgu yapılan belgeselde, 1955’de EOKA terör örgütünün kurulmasıyla adayı Yunanistan’a bağlamak isteyen teröristlerin Türklere yaptığı insanlık dışı katliamlara yer veriliyor.

Rumların saldırılarına maruz kalanların anlatımlarına yer verilen belgeselde, o dönem EOKA terör örgütünde yer alan Rumların işledikleri acımasız cinayetlerin itirafları da bulunuyor. Belgeselde, Rum saldırılarına karşı Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kurulması, Erenköy’de Türklerin direnişi ve 20 Temmuz 1974’te Türk ordusunun adaya yaptığı çıkartma anları tarihi görüntülerle aktarılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir