Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

MS Hastalığının İlk Belirtileri Diş Ağrısı ve Yüz Uyuşması Olabilir

Türkiye’de yaklaşık 80 bin kişinin mücadele ettiği MS hastalığında, ilk belirtiler genellikle diş ağrısı, yüz uyuşması ya da konuşma bozukluğu şeklinde kendini gösterebiliyor. Doç. Dr. Nurettin Diker, bazı durumlarda MS’in beyinden önce ağız ve çene bölgesinde belirtiler verebileceğini vurgulayarak, “Yüz ağrısı, çene uyuşması, konuşma ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle bize başvuran hastalarda, aslında ilk MS bulgularını gözlemliyoruz. Bu belirtiler genellikle diş ağrısı olarak yanlış yorumlanıp yanlış tedaviler uygulanabiliyor” dedi.

Diker ayrıca, diş hekimlerinin de MS’in erken belirtilerini fark edebileceğini belirtti. MS hastalarında diş eti hastalıklarının ve çürüklerin sağlıklı bireylere göre daha sık görüldüğünü vurgulayan Diker, “Bu durum sadece ağız sağlığını değil, genel sağlığı da tehdit ediyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ayrıca, çürük olmayan ama bıçak saplanır gibi ağrılar yaşayan kişilerde bu durumun sinirsel kökenli olabileceğini belirten Diker, bu tür durumlarda mutlaka MS ihtimalinin araştırılması gerektiğini söyledi. MS tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini de ekleyerek, “Antidepresanlar, antikonvülzanlar ve kortikosteroidler; ağız kuruluğu, tat kaybı, ağız yanması ve çürük oluşumuna neden olabiliyor. Bu ilaçlar sadece hastalığı değil, ağız sağlığını da etkileyebilir. MS hastalarında yorgunluk özellikle günün ilerleyen saatlerinde artar. Dolayısıyla diş tedavileri sabah saatlerine alınmalı ve kısa süreli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Halk arasında MS hastalığının belirtileriyle ilgili farkındalığın düşük olduğunu vurgulayan Diker, “MS aslında sandığınızdan daha yakın. Eğer diş eti kanamanız varsa, konuşma bozukluğu ya da ağızda uyuşma yaşıyorsanız, bu sadece diş sorunu değil, aynı zamanda sinir sistemi hastalığının bir işareti olabilir. Özellikle gençlerde görülen anlaşılamayan yüz ağrıları ve diş eti problemleri ciddi bir uyarı işareti olabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

“Çocuklarda ekran maruziyeti nedeniyle kabızlık sorunu daha sık görülüyor”

Hastanelerde yaşanan yığılmayla ilgili uyarı: Önce aile hekimine gidin

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, hastanelerde yaşanan yığılmalarla ilgili öncelikle vatandaşları aile hekimine gitmesi uyarısında bulunarak “Lütfen aile hekimine gidin. O gerek görürse sizi kendisi de randevu alarak ilgili hastaneye uzmana gönderebilir” dedi.