Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanından Kene Uyarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek halkı uyardı. Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak doğaya yayıldığını ve vakaların ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu vurgulayan Çetin, özellikle sıcaklıkların artmasıyla doğada kene sayısının artacağını belirtti.

Risk grubundaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Çetin, arazide bulunan kişilere döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi.

Kene bulunabilecek alanlarda ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Çetin, insanların topluca bulunduğu piknik ve mesire alanlarında da dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Nisan ayının ortalarından itibaren vakaların görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde KKKA tedavisi gören hastaların bulunduğunu ve vakaların mayıs-ağustos arasında artış göstereceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

Aşı çalışmalarından da bahseden Çetin, KKKA’ya karşı etkili aşılar geliştirmek için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Uluslararası konsorsiyumlarla işbirliği içinde olduklarını ifade eden Çetin, aşının hastalığa karşı önemli bir önlem olacağını söyledi.

İlaç geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Çetin, bu çalışmaların sonucunda KKKA’ya karşı alınacak önlemlerin artacağını ve hastalığa yakalanma riskinin azalacağını ifade etti.

Related Posts

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Hızlı kilo vermek istiyor ancak spor salonundan nefret ediyorsanız, işte tam size göre egzersiz: Dünyada popüler oldu

TikTok’ta viral hale gelen bu basit yürüyüş egzersizi, özellikle spor salonuna gitmek istemeyenler arasında büyük ilgi görüyor. İşte 12-3-30 yöntemi…

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!