Yeni Türkiye’nin hayali yoksulluk

Yoksulluk ve Açlık Sınırı: Ekonomik Sorunların İnsanları Nasıl Etkilediği

Ekonomik krizlerin giderek arttığı ülkemizde, yoksulluk ve açlık sınırı milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Asgari ücretle geçinenler, düşük maaş alan işçiler ve emekliler, hayatlarını sürdürmek için zorlu bir mücadele veriyor. Özel sektörde çalışanlar ve memurlar da benzer şekilde, yetersiz maaşlarla yoksulluk sınırına yaklaşıyor. Ekonominin geldiği noktada, dar gelirli milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor ve ‘yoksul’ kategorisine adım atmış durumda.

2025 Yılı Açlık Sınırı ve Yoksulluk Sınırı

Geçtiğimiz yılın sonunda açlık sınırı 21.083 lira, yoksulluk sınırı ise 68.675 liraydı. En düşük memur maaşı olan 16.720 liranın üzerinde bir maaş alanlar, yıl başındaki zammın ardından yoksulluk sınırına yaklaşmayı umut ediyordu.

2024 yılı sonunda ise asgari ücretli açlık sınırının 4.081 lira, en düşük işçi-esnaf emeklisi 8.583 lira ve en düşük memur emeklisi 3.496 lira altında bir gelire sahipti. Ancak bu yılın başında yapılan zamlar, asgari ücretin açlık sınırını geçmesine yardımcı olmadı. Aynı durum en düşük maaş alan işçi ve esnaf emeklileri ile memur emeklileri için de geçerli oldu.

Mart sonunda ise asgari ücretin alım gücü, TÜİK enflasyonuna göre 20.084 liraya, ENAG enflasyonuna göre ise 19.016 liraya gerilerken açlık sınırı 23.615 liraya çıktı. Milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

25 Milyon Dar Gelirli ve Yoksulluk

Ülke genelinde, yaklaşık 25 milyon emekli ve çalışanın açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği belirtiliyor. Gerçek maaşları ile reel alım güçleri arasındaki fark nedeniyle, asgari ücretli ve düşük ücretli çalışanların sayısının 10 milyonu, emekli sayısının ise 13 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Bu veriler, 25 milyondan fazla dar gelirli için ‘yoksulluk’ denilen durumun neredeyse imkansız bir hale geldiğini gösteriyor.

Related Posts

Tokat ve Gaziantep’ten Yeni İş Birliği Vizyonu

Tokat Belediyesi, Gaziantep iş birliğiyle şehre yeni bir kalkınma vizyonu kazandırmayı hedefliyor. ‘Gaziantep-Tokat İş Birliği Söyleşisi’ ile iki şehrin sanayi, teknoloji ve gastronomi potansiyeli değerlendirildi.

İnegöl’de Su Olmadan Tarım Uygulaması

İnegöl’de Hamzabey Göleti’nde su olmamasına rağmen çiftçiler yeni ürünler ekti, hasat yaptı.

Kastamonu’da Petrol Potansiyeli Keşfedildi

Musa Sıvacıoğlu, Kastamonu ve Sinop’ta büyük petrol potansiyeli olduğunu açıkladı.

VİOP’ta endeks kontratı haftaya düşüşle başladı (14 Temmuz 2025)

Cuma günü yatay seyreden ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışına paralel 12.137,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yüzde 0,1 yükselişle 12.149,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

ABD Dışişleri Bakanlığının işten çıkarmalara başlayacağı iddia edildi

ABD Dışişleri Bakanlığının, Başkan Donald Trump’ın federal hükümeti küçültme politikası doğrultusunda yakın zamanda toplu işten çıkarma uygulamasına başlayacağı öne sürüldü.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.