Yozgat’ta kriz büyüyor! Kota daraltması çiftçiyi isyan ettirdi

“`html

Yozgat Çiftçilerinden Kota Daraltmasına Tepki

Gelecek Partisi Yozgat İl Başkanı Ömer Aydoğmuş, Türkşeker’in yönetimindeki Yozgat Şeker Fabrikası’nın hammadde ihtiyacını karşılayarak çiftçilerine verilen ekim kotasının, ekim süreci sonrasında daraltılmasına karşı çıktığını bildirdi. Son günlerde yaşanan pancar kotası iptali uygulamalarının çiftçilerin ekonomik sıkıntılar yaşamasına neden olduğunu vurgulayan Aydoğmuş, “Burayı satma düşünceleriniz olabilir, ancak bu planlardan vazgeçin. Biz burayı satdırmayız.” dedi. Çiftçi Ümit Çakal ise, “‘Ekmeyin’ diyorlar, ‘biçmeyin’ diyorlar. Biz neyle geçineceğiz? Biz aylık maaşlı biri değiliz, kendi ailemizin rızkını kazanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Konya’dan sonra en yüksek şeker pancarı üretiminin yapıldığı Yozgat’ta, yıllık olarak bir milyon 640 bin 493 ton şekerpancarı üretiliyor. Bu miktar, Türkiye’nin toplam şeker pancarı üretiminin %9.97’sini karşılıyor. Yozgat’ta üretilen pancarlar, şehirdeki Sorgun ve Boğazlıyan ilçeleri ile Çorum şeker fabrikalarının hammadde ihtiyaçlarını karşılamakta. Sorgun’daki fabrika Türkşeker’e, Boğazlıyan’daki fabrika ise Kayseri Şeker’e ait. Ancak Yozgat Şeker Fabrikası için Sorgun, Kadışehri, Saraykent ve Akdağmadeni bölgelerindeki çiftçilere tanınan pancar ekim kotasının düşürülmesi, çiftçileri oldukça rahatsız etti.

Yozgat'ta Pancar Üreticileri Protesto Düzenliyor

“Bize ‘ekmeyin’ diyorlar, peki ne yapalım?”

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinden Boyalık köyü çiftçilerinden Ümit Çakal, Sorgun ilçe fabrikası önünde gerçekleştirdiği açıklamada tepkisini dile getirdi:

“Pancar ekiyorum. Ancak bize diyorlar ki; bir tarlayı üç yıl ekmeyeceksin. Bizim yeterli arazimiz yok ki, her bir parseli farklı ekelim. Arazilerimizin çoğunu kiralık kullanıyoruz. ‘Ekmeyin’ diyorlar, ‘biçmeyin’ diyorlar. Bunun çözümü nedir? Biz, yalnızca ailelerimiz için çalışıyor ve geçim sağlıyoruz. Hangi bürokratın çocuğu sabah erkenden tarla sulamaya geliyor? Çünkü onların geçim kaynağı koltuk değil, bizlerin ise tarlalarıdır. Bize ‘ekmeyin’ deniyor, ama başka ne yapalım? Yetkililere sesleniyoruz; bizim ekim kotamızla oynamayın, çünkü alanımız kısıtlı!”

“Kotalardaki daraltmalar Üç Yıldır Sürediyor”

Gelecek Partisi Yozgat İl Başkanı Ömer Aydoğmuş, çiftçilerin sorunlarını dile getirmek üzere geldiği Yozgat Şeker Fabrikası önünde açıklama yaparak, kotaların daraltılması uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Aydoğmuş, “Atatürk’ün Yozgat’ı cezalandırdığı söyleniyor. Ancak görüyoruz ki, asıl cezalandıran AK Parti hükümeti Yozgatlı çiftçiyi hedef alıyor. Şu an, çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. 35-40 yıl önce zor koşullarda kurulan bu Türkşeker fabrikası, burada çalışan insanların emeğiyle ayakta kalmıştır. Ancak şimdi, mevcut hükümetin bu fabrikayı kapatma çabası var görünüyor. Çünkü son üç yıldır art arda kotalarda kısıtlamalar yapılmakta. Geçen yıl ekim sonrası verilen kotaların düşürülmesi, çiftçilerin ceplerine ciddi zarar vermekte. Çiftçiye 200 ton kota vermişsen, ekimden sonra gidip ‘kotanı 100 ton düşürüyoruz’ demek, bu çiftçinin emeğine büyük bir saygısızlıktır.” ifadelerini kullandı.

“Burası Satılmamalı”

Aydoğmuş, çiftçilerin üretimden vazgeçmelerini beklemenin haksızlık olduğunu vurgulayarak sözlerine devam etti:

“Kota daraltma uygulaması, Yozgatlı çiftçiler için ciddi bir eziyet, yaşam kaynağının ellerinden alınmasıdır. Geçinmeye çalışın, sosyal yardımlara başvurun, buna teşvik ediliyorlar. Ancak biz, bu sosyal yardım mekanizmalarına muhtaç değiliz, geçimimizi sağlamak için çalışıyoruz. Bu noktada yöneticilere seslenmek istiyorum; bu Türkşeker fabrikası devletin malıdır ve satılmamalıdır. Bir kez satılmasına izin verilmesi durumunda, çiftçilerin tüm yaratıcı emeği yok olacaktır. Üretimi kısıtlayarak hedefleri suistimal etmek ve bu şekilde tesisi kaybetmenin önünü açmak, kabul edilemez.”

“Korku İklimi Var”

Aydoğmuş, çiftçilerin seslerini yükseltmesini teşvik ederek, “Çiftçilerin kotaları %100 düşürülüyor. Örneğin, bir çiftçinin 500 ton kotası varsa, bu düşüyor. Başka bir çiftçimizin kotası da sıfıra indirildi. İnsanlar korkularından seslerini çıkaramıyor. Konuşanlar, hapse giriyor ve ifade vermeye çağrılıyor. Korku ortamı, toplumun her kesimini etkiliyor. Ben buradan yetkililere çağrıda bulunuyorum; bu kota daraltmasını derhal sonlandırın, çiftçiye uygulanan bu mağduriyetlerden vazgeçin. İnsanlar büyük masraflar yaparak tarım yürütüp, sonuçlarını bu şekilde görmeleri adil değil.” dedi.

“`

Related Posts

Tarımda skandal karar! SGK Uzmanı Cenkci uyardı: İthal çoban kayıt dışılığı artırır, prim kaybına yol açar

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla, hayvancılıkta yabancı çoban ve hayvan bakıcılarının istihdamı için başlatılan başvuru süreciyle ilgili çarpıcı …

Dijital platformla büyüdü 2030’da hedef dünya ligi

Türkiye’nin önde gelen perakende markalarından Karaca, dijital dönüşüm yolculuğunda önemli bir adım attığını duyurdu. Marka, artık yalnızca kendi ürünlerini değil, dünyaca ünlü yüzlerce markayı da kullanıcılarıyla buluşturduğu bir ev yaşam pazaryeri platformuna dönüşüyor. Karaca bu dönüşümünü dünyada ilk kez kendi satış kanalları dışına çıkarak Karaca’da satışa sunulacak Flying Tiger Copenhagen ile duyurdu.

Bakan Işıkhan: İŞKUR aracılığıyla 5 ayda 614 bin kişi işe yerleşti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR’un Ocak-Mayıs döneminde 614 bin 586 kişinin istihdamına aracılık ettiğini açıkladı.

Üryan gelip üryan gidene…

Dervişe “bayram nedir?” diye sormuşlar “Allah’tan gafil olmamaktır” diye cevap vermiş ve eklemiş: “Her ne kadar aslında Allah’tan gafil olmak imkânsız olsa da bunu size anlatmanın bir yolunu bilmediğim için böyle veriyorum cevabı.” “Zikirden gafil olacağına zikirde gafil ol” demişti bir başka derviş. Aslında bu dahi çok açık bir cevabıdır meselenin ama artık mesele edilen şeyler o kadar basitleşti, o denli hiçleşti ki oturup anlatmak bile yorucu olmaya başladı. Sormuşlar dervişe: “Peki ya kurban

600 Gün Savaşı

Yarın (5 Haziran), Arap-İsrail Savaşları’nın Araplar ve Müslümanlar açısından en yıkıcı aşamasını teşkil eden Altı Gün Savaşı’nın 58’inci yıldönümü. İsrail, 1967’nin 5-11 Haziran günleri arasında düzenlediği ani ve hızlı saldırılarla komşularının en kritik topraklarını işgal etmeyi başarmıştı. Ürdün’den Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü, Mısır’dan Sina Yarımadası’nı, Suriye’den Golan Tepeleri’ni ve Lübnan’dan Şeba Çiftlikleri’ni alan İsrail, böylece sadece altı gün içinde sınırlarını tam 3,5 kat genişletmişti.

4 kişilik elektrikli araba 240 bin lira!

Çinli otomotiv devi Geely, uygun fiyatlı elektrikli otomobil pazarına damga vuracak yeni modeli Panda Mini ile dikkatleri üzerine çekti. Yaklaşık 240 bin TL’lik fiyat etiketiyle satışa sunulan araç, şehir içi ulaşımda ekonomik ve çevreci bir …