Yeni Türkiye’nin hayali yoksulluk

Yoksulluk ve Açlık Sınırı: Ekonomik Sorunların İnsanları Nasıl Etkilediği

Ekonomik krizlerin giderek arttığı ülkemizde, yoksulluk ve açlık sınırı milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Asgari ücretle geçinenler, düşük maaş alan işçiler ve emekliler, hayatlarını sürdürmek için zorlu bir mücadele veriyor. Özel sektörde çalışanlar ve memurlar da benzer şekilde, yetersiz maaşlarla yoksulluk sınırına yaklaşıyor. Ekonominin geldiği noktada, dar gelirli milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor ve ‘yoksul’ kategorisine adım atmış durumda.

2025 Yılı Açlık Sınırı ve Yoksulluk Sınırı

Geçtiğimiz yılın sonunda açlık sınırı 21.083 lira, yoksulluk sınırı ise 68.675 liraydı. En düşük memur maaşı olan 16.720 liranın üzerinde bir maaş alanlar, yıl başındaki zammın ardından yoksulluk sınırına yaklaşmayı umut ediyordu.

2024 yılı sonunda ise asgari ücretli açlık sınırının 4.081 lira, en düşük işçi-esnaf emeklisi 8.583 lira ve en düşük memur emeklisi 3.496 lira altında bir gelire sahipti. Ancak bu yılın başında yapılan zamlar, asgari ücretin açlık sınırını geçmesine yardımcı olmadı. Aynı durum en düşük maaş alan işçi ve esnaf emeklileri ile memur emeklileri için de geçerli oldu.

Mart sonunda ise asgari ücretin alım gücü, TÜİK enflasyonuna göre 20.084 liraya, ENAG enflasyonuna göre ise 19.016 liraya gerilerken açlık sınırı 23.615 liraya çıktı. Milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

25 Milyon Dar Gelirli ve Yoksulluk

Ülke genelinde, yaklaşık 25 milyon emekli ve çalışanın açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği belirtiliyor. Gerçek maaşları ile reel alım güçleri arasındaki fark nedeniyle, asgari ücretli ve düşük ücretli çalışanların sayısının 10 milyonu, emekli sayısının ise 13 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Bu veriler, 25 milyondan fazla dar gelirli için ‘yoksulluk’ denilen durumun neredeyse imkansız bir hale geldiğini gösteriyor.

Related Posts

Savunma sanayiinde ihracat artışı sürüyor: Nisan verileri açıklandı!

Savunma ve havacılık sanayisinde nisan ayı verileri açıklandı. İhracattaki artış dikkat çekerken, yılın ilk dört ayında da benzer bir seyir izlendi.

e-Devlet’te yeni dönem: Telefon ve internet tarifeleri karşılaştırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, vatandaşların, telefon ve internet tarifelerini karşılaştırabilmesini sağlayan yeni hizmeti e-Devlet üzerinden devreye aldıklarını bildirdi.

SGK uzmanı açıkladı, en düşük emekli maaşına yapılacak zam ortaya çıktı

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, temmuz ayında emekli maaşına yapılacak zam için rakam verdi. Uzman isim, yapılacak zam için 2 muhtemel rakamın olduğuna dikkat çekti.

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

Kaçak elektrik kullanımını tespit eden sayaç geliştirildi

Dicle Elektrik, AR-GE birimi tarafından geliştirilen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan “Haberleşmeli Nötrsüz Sayaç” ile kaçak elektrik kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.

Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

2020’den bu yana bireysel kredi kullanımında önemli bir dönüşüm yaşandı. BDDK verilerine göre, konut kredileri ciddi oranda gerilerken, kredi kartları bireysel kredilerin neredeyse yarısını oluşturur hale geldi. Takipteki kredilerde ise en büyük artış ihtiyaç kredileri ve kartlarda görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir